Tasarım Ürün
Geliştirme Destekleri
Tasarım ve Ürün Geliştirme Desteği Nedir?
Tasarım ve Ürün Geliştirme Desteği, önceki yıllarda Ekonomi Bakanlığı tarafından veriliyor olsa da artık Ticaret Bakanlığı tarafından verilmektedir.
Tasarım projesi iki başlık altında değerlendirebiliriz.
1. Moda tasarımı; Tasarım ekibi bulunan (tasarımcı, mühendis ve modelist gibi) tekstil şirketleri (deri sektörü, hazır giyim, kumaş üretimi vb.) bu destekten yararlanabilirler.
2. Endüstriyel Ürün Tasarımı; Çelik ürünlerden, tencere tasarımlarına, alüminyum ürünlerden makine tasarımına kadar endüstriyel ürün tasarımı yapıp üreten bütün firmalarımız bu destekten yararlanabilmektedir.
Fınansal Desteğin Kapsamı
İş Planı Hazırlama Süreci
Profesyonel Danışmanlık Desteği
Uygulama ve Başvuru Aşamaları
Tasarım ve Ürün Geliştirme Desteği Neyi Amaçlamaktadır?
Şirketlerin moda, endüstriyel tasarım ve inovasyon kapasiteleri artırılarak, ihracata dönük katma değerli ürün üretmeleri için uygulanacak projelerin desteklenmesi amaçlanmaktadır.
Türkiye’de tasarım kültürünün oluşturulması ve yaygınlaştırılması adına tasarımcı şirketleri, tasarım ofisleri ve işbirliği kuruluşlarının gerçekleştireceği reklam, tanıtım, istihdam, pazarlama, patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tesciline yönelik harcamalar kapsamında sağlanan danışmanlık harcamaları ile yurt dışında açacakları birimlere ilişkin giderler desteklerden faydalanabilir.
Yapılan çeşitli yarışmalar sonucunda dereceye giren toplam 60 tasarımcının yurtdışı eğitim ve yaşam masrafları Bakanlık tarafından desteklenir.
Firmaların gerçekleştireceği Tasarım ve Ürün Geliştirme Projelerine yönelik istihdam edilen mühendis, tasarımcı ve modelistlerin brüt maaşları, alet, teçhizat, malzeme ve yazılım giderleri ve bunlara ek olarak seyahat ve web sitesi üyeliğine ilişkin giderleri de desteklenir.
Tasarım Desteklerinden Kimler Faydalanabilir?
Tasarım desteklerinden faydalanabilecek kurum ve kuruluşlar 4 ana başlık altında ayrılmaktadır.
1- Ürün Geliştiren Şirketler: Ürünlerinin ihracat potansiyelini artırmak amacıyla inovasyona ihtiyaç duyan şirketleri ve moda tasarımı/endüstriyel tasarım alanlarında faaliyet gösteren şirketleri kapsamaktadır.
2- Tasarım Ofisleri: Yalnızca tasarım hizmeti ve/veya danışmanlığı faaliyetinde bulunan ve bünyesinde en az üç adet tasarımcı bulunduran endüstriyel ürün tasarımı veya moda tasarımı alanlarında faaliyet göstermekte olan şirketleri kapsamaktadır.
3- Tasarımcı Şirketi: Türkiye’de ticari ve/veya sınai faaliyette bulunan, tasarımcının ortak olduğu, moda tasarımı veya endüstriyel ürün tasarımı alanlarında faaliyet göstermekte olan şirketleri kapsamaktadır.
4- İşbirliği Kuruluşu: Türkiye İhracatçılar Meclisi, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, ihracatçı birlikleri, tasarım konusunda iştigal eden dernekler, birlikler ve vakıflar, ticaret ve/veya sanayi odaları, organize sanayi bölgeleri, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, sektör dernekleri ve kuruluşları, ticaret borsaları, sektörel dış ticaret şirketleri, işveren sendikaları ile imalatçıların kurduğu dernek, birlik ve kooperatifleri içermektedir.